The Rise of Nationalism in Europe Paper 2
| Book: | National Council of Educational Research and Training (NCERT) | 
|---|---|
| Board: | Central Board of Secondary Education (CBSE) | 
| Class: | 10th | 
| Subject: | Social Science | History | India and the Contemporary World-II | 
| Chapter: | 1 | 
| Chapters Name: | The Rise of Nationalism in Europe | 
| Medium: | English | 
| Q1. | Which one of the following was not a feature of the Napoleonic Code? | 
| A.Equality before the law | |
| B.Universal Adult Franchise | |
| C.Right to Property | |
| D.Privileges based on birth | 
Ans: Privileges based on birth
| Q2. | Who hosted the ‘Treaty of Vienna’? | 
| A.Frédéric Sorrieu | |
| B.Victor Emmanuel | |
| C.Duke Metternich | |
| D.Giuseppe Garibaldi | 
Ans: Duke Metternich
| Q3. | The political and constitutional changes brought about by the French Revolution were: | 
| A.it ended the absolute monarchy. | |
| B.It transferred power to a body of the French citizens. | |
| C.It proclaimed that henceforth people would constitute the nation and shape its destiny. | |
| D.All the above. | 
Ans: All the above.
| Q4. | What does ‘Absolutist’ mean? | 
| A.A Philosophy | |
| B.A Theory | |
| C.Monarchical Government | |
| D.A Painting | 
Ans: Monarchical Government
| Q5. | The first clear expression of nationalism came with: | 
| A.The American Revolution | |
| B.The French Revolution | |
| C.The Russian Revolution | |
| D.The Industrial Revolution | 
Ans: The French Revolution
| Q6. | What does a blindfolded woman carrying a pair of weighing scales symbolize? | 
| A.Peace | |
| B.Equality | |
| C.Justice | |
| D.Liberty | 
Ans: Justice
| Q7. | What was the main intention behind ‘Treaty of Vienna of 1815’? | 
| A.Restore republics | |
| B.Restore democracies | |
| C.Restore monarchies | |
| D.None of these | 
Ans: Restore monarchies
| Q8. | Who was proclaimed German Emperor after its unification? | 
| A.The Prussian King – William-I | |
| B.The French King – Louis Philippe | |
| C.Victor Emmanuel II | |
| D.None of these | 
Ans: The Prussian King – William-I
| Q9. | What did Germania symbolize? | 
| A.French nation | |
| B.German nation | |
| C.British nation | |
| D.None of the above | 
Ans: German nation
| Q10. | Who was Giuseppe Mazzini? | 
| A.French Revolutionary | |
| B.Italian Revolutionary | |
| C.Russian Revolutionary | |
| D.None of above | 
Ans: Italian Revolutionary
| Q11. | The Napoleonic Code was exported to which of the following regions? | 
| A. England | |
| B. Spain | |
| C. Regions under French control | |
| D. Poland | 
Ans:  Regions under French control
| Q12. | The liberal nationalism stands for: | 
| A. freedom for the individual and equality before law. | |
| B. preservation of autocracy and clerical privileges. | |
| C. freedom for only male members of society and equality before law. | |
| D. freedom only for senior citizens. | 
Ans:  freedom for the individual and equality before law.
| Q13. | Who among the following formed the secret society called ‘Young Italy’? | 
| A. Otto von Bismarck | |
| B. Giuseppe Mazzini | |
| C. Mettemich | |
| D. Johann Gottfried Herder | 
Ans:  Giuseppe Mazzini
| Q14. | The term ‘Universal Suffrage’ means: | 
| A. the right to vote and get elected, granted only to men. | |
| B. the right to vote for all adults. | |
| C. the right to vote and get elected, granted exclusively to property owning men. | |
| D. the right to vote and get elected, granted only to educated men and women. | 
Ans:  the right to vote for all adults.
| Q15. | Which of the following is not a feature or belief of ‘Conservatism’? | 
| A. Conservatives believe in established, traditional institutions of state and policy. | |
| B. Conservatives stressed the importance of tradition and preferred gradual develop¬ment to quick change. | |
| C. Conservatives proposed to return to the society of pre-revolutionary days and were against the ideas of modernisation to strengthen monarchy. | |
| D. Conservatives believed in the monarchy, church, and other social hierarchies. | 
Ans:  Conservatives proposed to return to the society of pre-revolutionary days and were against the ideas of modernisation to strengthen monarchy.
| Q16. | The Treaty of recognized Greece as an independent nation: | 
| A. Vienna 1815 | |
| B. Constantinople 1832 | |
| C. Warsaw 1814 | |
| D. Leipzig 1813 | 
Ans:  Constantinople 1832
| Q17. | Name the customs union formed by Prussia to abolish tariff barriers. | 
| A.Elle | |
| B.Zollverein | |
| C.Zweibiicken | |
| D.La Patrie | 
Ans: Zollverein
| Q18. | What did ‘Das Volk’ stand for? | 
| A.Democracy | |
| B.Factory workers | |
| C.Slum dwellers | |
| D.Common people | 
Ans: Common people
| Q19. | Which of the following is true with reference to Romanticism? | 
| A.Concept of government by consent | |
| B.Freedom of markets | |
| C.Cultural movements | |
| D.Freedom of an individual | 
Ans: Cultural movements
| Q20. | Who were the Junkers? | 
| A.Soldiers | |
| B.Large landowners | |
| C.Aristocracy | |
| D.Nobility | 
Ans: Large landowners
Why Quiz is Needed?
- These are made for testing your accuracy first.
- The answers to every Quiz are clear and easy to understand.
- There are also explanations in the answers that help make the ideas clear.
- Students can easily and quickly find solutions by chapter and by exercise.
- Includes everything on the CBSE Class 10 Syllabus
- Students get to practice more questions from each chapter.


