Our team makes quizzes for you that will help you improve at solving problems. We worked out the answers and checked the questions many times. You would also learn shortcuts that will help you manage your time in competitive exams much better.
Why Quiz is Needed?
- These are made for testing your accuracy first.
- The answers to every Quiz are clear and easy to understand.
- There are also explanations in the answers that help make the ideas clear.
- Students can easily and quickly find solutions by chapter and by exercise.
- Includes everything on the CBSE Class 10 Syllabus
- Students get to practice more questions from each chapter.
Science Class 10 Chapter 4 Offline Quiz
| Book: | National Council of Educational Research and Training (NCERT) |
|---|---|
| Board: | Central Board of Secondary Education (CBSE) |
| Class: | 10th |
| Subject: | Science |
| Chapter: | 4 |
| Chapters Name: | Carbon and Its Compounds |
| Medium: | English |
| Q1. | Which amongst the following will conduct electricity? |
A. C6H12O6 |
|
B. KCl(s) |
|
C. C2H5OH |
|
D. NaCl (aq) |
Ans: NaCl (aq)
| Q2. | Artificial flavour for orange is obtained from |
A. amyl acetate |
|
B. isoamyl valerate |
|
C. methyl butyrate |
|
D. octyl acetate |
Ans: octyl acetate
| Q3. | Which of the following contains covalent bond? |
A. MgCl2 |
|
B. CaF2 |
|
C. Al2O3 |
|
D. HCl |
Ans: HCl
| Q4. | Assertion: Soaps are 100% biodegradable but do not work well with hard water. Reason: Some detergents are not bio-degradable but work well with hard water. |
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A. |
|
B. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A. |
|
C. A is true but R is false. |
|
D. A is false but R is true. |
Ans: Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
| Q5. | Ethanol reacts with Na metal to form |
A. CH3ONa + H2 |
|
B. C2H5ONa + H2 |
|
C. CH3COONa + H2 |
|
D. CH3C00H + H2O |
Ans: C2H5ONa + H2
| Q6. | Carbon exists in the atmosphere in the form of |
A. carbon monoxide only |
|
B. carbon monoxide in traces and carbon dioxide |
|
C. carbon dioxide only |
|
D. coal |
Ans: carbon monoxide in traces and carbon dioxide
| Q7. | The number of covalent bonds in C4H10 is |
A. 10 |
|
B. 8 |
|
C. 13 |
|
D. 12 |
Ans: 13
| Q8. | Which of the following statements about graphite and diamond is true? |
A. They have the same crystal structure |
|
B. They have the same degree of hardness |
|
C. They have the same electrical conductivity |
|
D. They can undergo the same chemical reactions |
Ans: They can undergo the same chemical reactions
| Q9. | Which of the following is ethanol? |
A. CH3CHO |
|
B. CH3COOH |
|
C. CH3CH2 |
|
D. CH3COOCH3 |
Ans: CH3CH2
| Q10. | Solubility of alcohol in water is due to |
A. low density of alcohol |
|
B. volatile nature of alcohol |
|
C. ionisation |
|
D. hydrogen bonding |
Ans: hydrogen bonding
| Q11. | Butanone is a four carbon compound with the functional group |
A. carboxylic acid |
|
B. aldehyde |
|
C. ketone |
|
D. alcohol |
Ans: Ketone
| Q12. | Alcohols can be produced by the hydration of |
A. Alkenes |
|
B. alkynes |
|
C. alkanes |
|
D. acids |
Ans: Alkenes
| Q13. | The odour of acetic acid resembles that of |
A. Rose |
|
B. Burning Plastic |
|
C. Vinegar |
|
D. Kerosene |
Ans: Vinegar
| Q14. | Diamond is not a good conductor of electricity because |
A. It is very hard |
|
B. Its structure is very compact |
|
C. It is not soluble in water |
|
D. It has no free electrons to conduct electric current. |
Ans: It has no free electrons to conduct electric current.
| Q15. | The number of C-H bonds in ethane C2H6 molecule are |
A. 4 |
|
B. 6 |
|
C. 8 |
|
D. 10 |
Ans: 6
| Q16. | The by product in soap industry is |
A. Isoprene |
|
B. Ethylene glycol |
|
C. glycerol |
|
D. butane |
Ans: glycerol
| Q17. | Why does carbon form compounds mainly by covalent bonding? |
A. There are four electrons in the outermost shell of carbon. |
|
B. It requires large amount of energy to form C4+ or C4– |
|
C. It shares its valence electrons to complete its octet. |
|
D. All the above |
Ans: All the above
| Q18. | Which of the following will undergo addition reactions? |
A. CH4 |
|
B. C3H8 |
|
C. C2H6 |
|
D. C2H4 |
Ans: C2H4
| Q19. | When ethanoic acid is treated with NaHCO the gas evolved is |
A. H2 |
|
B. CO2 |
|
C. CH4 |
|
D. CO |
Ans: CO2
| Q20. | Soaps are formed by the saponification of |
A. Alcohols |
|
B. simple ester |
|
C. carboxylic acids |
|
D. glycerides |
Ans: glycerides

.jpg)